Tillsammans med polisen Anders Holmlund kör SVT norr ut mot norska gränsen. Längs vägen stannar vi till vid kända häckningsställen och vid fågelholkar som polisen vet har satts upp av boplundrare.
– Det är så lättillgängligt, säger Anders Holmlund på Arjeplogpolisen som är den som är faunaansvarig i området. De sätter upp holkarna och så åker de runt och tömmer dem.
Holkarna vi besöker ligger nära väg 95 och tar bara några minuter att tömma. Ett enda ägg kan vara värt upp till en miljon euro. Ugglor, falkar och örnar värderas högst.
– Det är en internationell brottslighet. De här personerna säljer sina ägg över hela världen, säger polisen Anders Holmlund.
Sker helt öppet
Johan Sandlund driver en camping i området och brukar hålla uppsikt efter folk som beter sig märkligt.
– När folk kör långsamt eller står parkerade på märkliga ställen, kanske med en stege på taket, då undrar man.
Han berättar att han har sett helsvenska ugglor sitta på axlar på folk på jaktmässor.
– De gör det helt ogenerat, säger Johan Sandlund.
”Varit blåögda”
Fågelskådare har länge haft uppsikt över kända bon för att stoppa plundrarna.
I Stekenjokk på gränsen mellan Jämtland och Västerbotten är det förbjudet att kliva ur bilen fram till 10 juli för att försvåra för tjuvarna som nästan helt tömt området på fåglar under en tid.
Sveriges ornitologiska förenings ordförande Dennis Kraft säger att det framförallt är falkarna som drabbats av plundrarna. Falkarna försvann nästa helt under en period. I Stekenjokk är det ugglorna som drabbats.
– Vi har varit lite blåögda och trodde att den här typen av brott hörde till det förflutna, men Stekenjokk gjorde att vi fick upp ögonen igen, säger Dennis Kraft.
Få konsekvenser
Han vill inte gå så långt som att säga att äggplundrarna själva hotar fågelarter, men tillsammans med miljögifter och en intensivt skogsbruk menar han att det på sikt kan få allvarliga konsekvenser.
– Tyvärr är det så att ju sällsyntare fåglarna är desto mer attraktiva är de för de här personerna.