De hoppas på gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Allan flyttade till byn Erkheikki utanför Pajala för tre år sedan med sina två barn. Då blomstrade framtidsoptimismen i bygden.

Northlands gruva stod i startgroparna och det fanns gott om jobb. Åsa Allan började arbeta som geolog i gruvan och hennes man Lionel Allan fick jobb som mekaniker – också i gruvan.

Nu tre år senare jobbar Åsa Allan åt konkursboet tillsammans med ett tjugotal andra personer. Lionel Allan blev av med sitt jobb men tänkte konstruktivt och har startat ett eget företag.

Northlandskris

– Jag utför olika sorters renoveringar och andra arbeten åt folk i trakten och nu har jag gott om jobb till slutet av oktober, berättar Lionel Allan.

Hans affärsidé verkar vara lyckad för det finns många gamla hus med äldre ägare som behöver hjälp.

Tror att gruvan öppnar igen

Båda föräldrarna är optimistiska inför framtiden. De tror att gruvan kommer att öppnas igen och inte säljas ut i bitar som många är rädda för.

– Det är klart att det är litet dystert att arbeta i en tom och tyst gruva som tidigare sjöd av liv, berätta Åsa Allan. Men jag kan inte tänka mig att det inte blir någon gruvdrift i framtiden så mycket som det satsats pengar i projektet, fortsätter hon.

Även maken tror på en fortsatt gruvverksamhet.

–Det kommer alltid att behövas järn i världen och priserna kommer att gå upp så småningom, tror Lionel Allan.

Vill fiska och jaga

Båda makarna vill bo kvar i Erkheikki.

– Vi båda har erfarenhet av ett storstadsliv, berättar Åsa Allan. Jag träffade Lionel i London där vi bodde ett tag. Vi och barnen mår bra av att bo så här nära naturen.

– Ingenstans i Sverige kan man jaga älg och fiska så här nära hemmet. Det här livet tycker jag om, säger Lionel Allan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandskris

Mer i ämnet