Fortifikationsverkets Johanna Holst vågar fortfarande inte spekulera i hur dyr slutnotan på F21 i Luleå kommer bli. Foto: Erica Larsson/SVT

Fortifikationsverket om miljöskandalen på F21 i Luleå: ”För tidigt att säga vad slutnotan blir”

Uppdaterad
Publicerad

Fortifikationsverket gjorde en kraftig missbedömning gällande omfattningen av miljöskandalen vid F21:s flygflottilj. Mängden flygfotogen som läckte ut i marken är enorma och i dag medger man att både saneringsarbetet och slutnotan blir betydligt dyrare än man först trodde.

Fortifikationsverket är en myndighet under Finansdepartementet och är ansvariga för den infrastruktur som Försvarsmakten nyttjar.

Deras första bedömning var att det handlade om 368 000 liter flygbränsle som läckt ut. Men i dag,  fyra år senare, har man genom sanering pumpat upp närmare 1,1 miljon liter – eller 1 100 kubik.

Miljöskandal på F21

Verkets inledande bedömning var att läckan skulle ta minst ett år och kosta minst tio miljoner kronor att sanera.

– Vi gjorde den första bedömningen utifrån det vi visste då och de fakta vi hade då, säger Johanna Holst, pressekreterare vid Fortifikationsverket.

Saneringsnotan växer

I ett tidigt skede efter olyckan beräknade Fortifikationsverket att att läckan skulle ta minst ett år och kosta minst tio miljoner kronor att sanera. I dag är kostnaderna uppe i 27 miljoner och vad slutnotan hamnar på har man ingen aning om i dagsläget.

– Det är fortfarande för tidigt att säga någon exakt slutsumma, säger Johanna Holst.

”Ingen risk alls”

Det finns stugägare och boende i närheten. Bedömer ni fortfarande att det inte skett någon ytterligare spridning av det här flygfotogenet till grundvattnet, utanför det här kontaminerade området?

– Ja, vi har gjort undersökningar som visar att det finns ingen risk alls att det kommer att ske en spridning utanför det här området som vi nu har kontroll över, säger Johanna Holst.

I videon svarar Fortifikationsverket på varför man missbedömde miljlöskandalen med så stor marginal och hur länge man tror att saneringsarbetet kommer att pågå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljöskandal på F21

Mer i ämnet