Åldersgränsen för få gratis barn- och ungdomstandvården ska sänkas från 23 till 19 år, enligt ett förslag från regeringen och SD. I stället satsar man på att sänka kostnaden för tandvård för äldre.
Så motiveras sänkningen
Sänkningen motiveras bland annat med att unga i åldern 20 till 24 år i allmänhet har en mycket god munhälsa.
– Vi måste använda tandvårdens resurser där behovet är som störst, och det är det för just äldre med sämre munhälsa, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
Ett mindre bidrag
Men samtidigt som unga vuxna alltså blir ansvariga för att betala sin tandvård själva så föreslår partierna att gruppen mellan 20-24 år ska få ett högre statligt tandvårdsbidrag på 600 kronor, i stället för 300 kronor vilket är den siffra som gäller för vuxna i åldern 24-65 år.
Bidraget är tänkt att underlätta för unga vuxna att även fortsättningsvis kunna gå på regelbundna kontroller.
Regeringens proposition
Riksdagen förväntas under hösten 2024 besluta om ändrade regler för tandvårdsstödet för unga.
Förslaget innebär att unga ska få gratis tandvård till och med det år de fyller 19 och därefter ska de betala för sin tandvård. I gengäld ska de få tillgång till statligt tandvårdsstöd från det år de fyller 20.
Det allmänna tandvårdsbidraget föreslås bli 600 kronor per år från det år man fyller 20 till och med det år man fyller 23, därefter blir bidraget 300 kronor per år.
källa: Försäkringskassan