Piteå kommuns beslut att dra in dövblinda Evelina Lindbergs tolkstöd, som behärskade taktilt teckenspråk, har lett till en massiv kritikstorm. Trots detta har kommunen stått fast vid sitt beslut.
För att visa sitt missnöje ytterligare genomfördes en förstamajdemonstration i Piteå.
Demonstration med hörselkåpor
En del deltagare bar hörselkåpor, ögonbindel och knöt ihop händerna för att symbolisera Evelinas utsatthet efter kommunens agerande.
– Teckenspråket är grundläggande. Det är en rättighet. Jag kommer från Piteå och jag skäms, säger Åsa Henningsson, förbundsordförande för Sveriges Dövas Riksförbund.
”Rätt att leva ett självständigt liv”
Luleåpolitikern Thomas Söderberg (L) var även på plats i grannkommunen.
– Politikerna har alla möjligheter att ändra sig. Enligt socialtjänstlagen har Evelina rätt att leva en självständigt liv, men utan kommunikation har man inte ett självständigt liv, säger han.
I klippet: Hör dövblinda Evelina och fler som deltog i demonstrationståget.
Taktilt teckenspråk
Att använda taktilt teckenspråk innebär att den dövblinde avläser tecknen med händerna och använder teckenspråk tillbaka. För att förmedla känslor och sinnesstämningar eller andra icke-språkliga budskap kompletteras det taktila teckenspråket med socialhaptisk kommunikation.
Exempel på socialhaptisk kommunikation är att ytterligare en tolk förmedlar att någon skrattar, går ut ur eller kommer in i rummet. Det sker genom beröring på neutrala zoner på kroppen, exempelvis på ryggen eller armen.
Källa: Specialpedagogiska skolmyndigheten