På bilden syns Jan Moström,vd och koncernchef vid LKAB, Anna Borg, Vattenfalls vd och Martin Lindqvist, vd SSAB. Foto: HYBRIT

Hybrit passerade milstope – 100 ton järnsvamp har producerats

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetsprojektet Hybrit har tagit ett avgörande steg i pilotanläggningen i Luleå -  100 ton fossilfri järnsvamp har producerats under maj månad.

– Vi är exalterade eftersom vi passerat en viktig milstolpe, säger Vattenfalls vd Anna Borg.

Det är ägarbolagen LKAB, SSAB och Vattenfall som står bakom Hybrit och planerna på fossilfri järn-och ståltillverkning inom en nära framtid och i dag presenterades ett viktigt steg i det arbetet.

”Klimateffekten är enorm”

De tre bolagen berättade på en presskonferens att 100 ton fossilfri järnsvamp redan producerats i anläggningen i Luleå och att det visar att projektet kan genomföras.

Fossilfri ståltillverkning

– Det är en viktig milstope för oss, säger Vattenfalls vd Anna Borg.

– Det är ett enormt tekniksprång vi presenterar i dag, Det utvecklar och förändrar en tusen år gammal teknik. Klimateffekten med det här är enorm och samma sak med vår affärsutveckling, säger Martin Lindqvist, vd för SSAB.

Återbud från Per Bolund

Tanken var att miljö-och klimatminister Per Bolund (MP) skulle ha varit med på presskonferensen, men regeringskrisen gjorde att han hade fullt upp och departemenetet representerades i stället av statssekreterare Annika Jacobson.

– Det här är ett fantastiskt projekt och det är så roligt att det ser ut att gå att genomföra. Det här handlar inte bara om järnsvamp, utan om industrihistoria, säger hon.

Men det krävs en fördubblad energiproduktion fram till 2045 för att klara av den satsningen och andra liknande satsningar.

– Och det har vi goda möjligheter att tillgodose, men det kräver dramatiskt förkortade och förenklade beslutsprocesser, säger Anna Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet