En stor del av industrifiskets fångster i Österjöområdet blir till fiskmjöl som går till laxodlingar i Norge. Konventionellt fiskfoder består även ofta av importerade insatsvaror, till exempel soja från exempelvis Brasilien.
Lägre miljöpåverkan
I Boden testas nu ett nytt fiskfoder – larver uppfödda på överblivet bröd och frukt. Detta med förhoppningen att kunna ersätta fiskmjöl med ett insektsbaserat foder, och på så sätt minska miljöbelastningen.
Projektet har även en social dimension. I samarbete med Bodens kommun fungerar det som en arbetsmarknadsinsats.
– Vi slår två flugor i en smäll, säger projektkoordinatorn Catharina Ljungcrantz.
I maj är tanken att fodret ska testas i en av Vattenfalls fiskodlingar.
Om fiskfoderprojektet
Projektet genomförs inom ramen för DC Farming som finansieras och drivs i samarbete med Sunderby folkhögskola, Bodens kommun och Coompanion Norrbotten, med stöd från Europeiska socialfonden och Region Norrbotten.