Hand som håller larver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du hänga med in i anläggningen där ett nytt fiskfoder testas. Foto: Viktor Lundmark/SVT

I Boden testas framtidens fiskfoder – larver uppfödda på överblivet bröd och frukt

Uppdaterad
Publicerad

I Boden testas nu ett nytt hållbart fiskfoder för fiskodlingar: Larver uppfödda på överblivet bröd och frukt från livsmedelsbutiker.

– Det är ett lokalproducerat foder som är mer naturligt och mer likt det fiskarna äter ute i det fria, säger Catharina Ljungcrantz, projektkoordinator.

En stor del av industrifiskets fångster i Österjöområdet blir till fiskmjöl som går till laxodlingar i Norge. Konventionellt fiskfoder består även ofta av importerade insatsvaror, till exempel soja från exempelvis Brasilien.

Lägre miljöpåverkan

I Boden testas nu ett nytt fiskfoder – larver uppfödda på överblivet bröd och frukt. Detta med förhoppningen att kunna ersätta fiskmjöl med ett insektsbaserat foder, och på så sätt minska miljöbelastningen.

Projektet har även en social dimension. I samarbete med Bodens kommun fungerar det som en arbetsmarknadsinsats.

– Vi slår två flugor i en smäll, säger projektkoordinatorn Catharina Ljungcrantz.

I maj är tanken att fodret ska testas i en av Vattenfalls fiskodlingar.

Om fiskfoderprojektet

Projektet genomförs inom ramen för DC Farming som finansieras och drivs i samarbete med Sunderby folkhögskola, Bodens kommun och Coompanion Norrbotten, med stöd från Europeiska socialfonden och Region Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.