Ett stort fiskstim simmar rätt in mot undervattensfotografens kamera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Grönt ljus” – hör WWF:s Inger Näslund lista vilka fiskar som är hållbara att äta. Foto: SVT

Lista: Fiskarna som är bäst att äta för miljön

Uppdaterad
Publicerad

Grönt, gult eller rött ljus. Världsnaturfonden WWF svarar på frågor om vilka fiskar som är bäst att äta ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

Världsnaturfonden har gulmarkerat den odlade laxen från Norge och menar att den endast bör ätas max fyra gånger per år.

– Det gula ljuset handlar bland annat om laxlus som sprids från odlingskassarna till vildlaxen. Sen handlar det om foder som laxarna matas med och hög täthet av fisk i kassarna , säger Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på WWF.

Följer odlingarna under lupp

Världsnaturfonden utvärderar löpande fiskodlingarna, något som de också påpekar för fiskeindustrin.

– Vi försöker ställa högre krav på odlingarna i Norge och ifrågasätter om det måste vara så enorma mängder odlad fisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.