Det är framförallt vid tandlossningssjukdomen parodontit som forskarna ser potentiella och möjliga samband till många olika sjukdomar.
– Det som händer i munnen påverkar knoppen, kroppen och även snoppen, säger parodontologen Konstantin Sarkissov vid specialisttandvården i Norrbotten.
Samband med graviditetskomplikationer
Även vid reumatiska sjukdomar, demens, osteoporos, parkinson och graviditetskomplikationer har forskarna sett att parodontit utgör en möjlig riskfaktor.
– Forskningen har helt enkelt exploderat och det kommer nya fynd varje år. Olika inflammatoriska markörer kastas ut i blodbanan och cirkulerar i kroppen och sedan kan de här ämnena exempelvis ta sig till fostervattnet där det blir en ytterligare reaktion, säger Sarkissov och fortsätter.
– Det kan faktiskt starta en förlossning för tidigt.
Samarbetar oftare med sjukvården
Hur vanligt är det att sjukdvården missar kopplingen mellan de här sjukdomarna och tandlossning?
– Tidigare jobbade vi med ”vi- och dem-principen” och då missades det väldigt mycket. Men tack vare forskningen där munnen kommer allt närmare kroppen så är det faktiskt allt oftare som samarbetet sker mellan oss inom tandvården och våra kollegor inom sjukvården, säger han.
”Hela kroppen kommer att jubla”
Betyder det att man till exempel skulle kunna bli av med impotensproblemen om man får bukt med sin tandlossningssjukdom?
– Så enkelt är det tyvärr inte. Man kanske inte får tillbaka funktionen men däremot så kommer det ha en gynnsam och positiv effekt när man minskar på inflammationen i munnen. Hela kroppen kommer att jubla och det blir som en glädjefest, säger Konstantin Sarkissov.
Ekonomiska och hälsomedicinska sviter
Vi har en tandvårdskris nu med långa köer och stor tandläkarbrist. Vad kan det få för konsekvenser på sikt med tanke på de stora riskerna som forskarna ser med dålig munhälsa?
– Det är en kris och det är svårt att blunda för resursbrist och svårare tillgänglighet för patienterna. Såklart kommer det bli en del konsekvenser både av ekonomisk karaktär och ur ett hälsomedicinskt perspektiv men jag hoppas man satsar på tandvården, den befintliga personalen och rekrytering, säger Konstantin Sarkissov och slår fast:
– Men jobbet man göra hemma i badrummet är minst lika viktigt som det vi gör i tandläkarstolen.
I videon förklarar parodontologen hur det kommer sig att en dålig tandhälsa kan påverka snoppens funktion.