Det är genom projektet Power2Earth i Sverige som Fertiberia fått 40 hektar mark anvisade för fabriken på Hertsöfältet. Anläggningen ska kunna producera årligen över 1,5 miljoner ton konstgödsel. Fabriken är en av de större satsningarna när enorma miljardbelopp satsas på industriomställningen i Luleå.
Tanken var att fabriken skulle tas i bruk 2026 – men sedan dess har planerna ändrats och tidigare i höst meddelade Power2Earth att det inte längre finns något startdatum för fabriken.
Men fler hinder har också uppstått längs vägen. Först meddelade företaget att en vätgasledning från Boden, för att försörja fabriken med de fyra till fem terawattimmar el som behövs, skulle byggas.
Nu ska istället en 17 mil lång pipeline leda vätgasen från Jokkmokk till Luleå.
Kritiserad lösning
Fertiberias historia i staden Huelva, där de under decennier haft en gödselfabrik, är inte problemfri.
Martín-Arroyo, specialiserad på miljöfrågor på den ledande dagstidningen El País i Spanien, berättar att fabrikens avfall som format enorma deponier med fosforgips kommer att grävas ner. En kritiserad lösning.
– Forskarna motsätter sig eftersom tidvattnet tränger sig in och kommer tillbaka med tungmetaller, säger Martín-Arroyo.
Förhindra läckage och diverse miljöproblem är det första man måste tänka på kring den planerade anläggningen i Luleå, poängterar han.
– Myndigheterna i Sverige måste ta ansvar så att inget går fel.
Fabrik i Luleå – företagets svar
Fertiberia sources svarar via mejl till SVT att företaget sedan starten i Huelva på 70-talet använt den bästa möjliga tekniken som funnits tillgänglig och följt lagstiftningen.
Vidare skriver företaget att fabriken i Luleå inte kommer att producera fosforsyra som i Huelva och därför inga biprodukter samt att företaget kommer att följa lagstiftning och skyddsföreskrifter.
Fertiberia startade förra året ett projekt för att fullständigt restaurera miljön i Huelva.
Kommunalrådet hade inte kännedom
Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) menar att hon inte hade någon kännedom om miljöskandalen när satsningen presenterades – trots att information finns lättillgängligt på internet.