• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: SVT

Ingen försäljning av Snabelhuset

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen QUMF ville köpa Snabelhuset av Bodens kommun. Men enligt kommunen har föreningen inte kunnat presentera det begärda underlaget. Nu ska huset tomställas.

– Detta innebär att de måste flytta ut. Vi har skjutit detta framför oss så länge vi har kunnat. Kultur och- fritidsförvaltningens avtal löper ut den sista juni och efter det har vi inga intäkter och då måste vi tomställa kåken, säger Conny Bergwall, fastighetschef på Bodens kommun.

Turerna kring Snabelhuset har varit många. I slutet av oktober 2015 meddelade kultur- fritids- och ungdomsförvaltningen som hyr Snabelhuset i Boden att de skulle säga upp hyreskontraktet med fastighetsförvaltningen som äger huset.

Snabelhuset i Boden

Orsaken var att man saknar pengar för att åtgärda de brister som finns, bland annat när det gäller brandskydd och tillgänglighet i fastigheten.

”Fick inte ihop det”

Qultur- och mediaföreningen (QUMF) ville alltså köpa huset men har inte presenterat tillräckligt med underlag för att ett köp ska bli av, enligt Bodens kommun.

– De fick inte ihop det. Vi har hela tiden velat veta vem som ska köpa fastigheten, vilket bolag och vilken person. Det är del ett. Men de har inte kommit in med något sådant, säger Conny Bergwall, fastighetschef på Bodens kommun.

Vad som händer efter den 30 juni, då huset måste tömmas, är oklart.

– Till att börja med hamnar Snabelhuset i vår lokalbank. Kommunen kommer att pröva vad som är lämpligaste handlingsalternativ, säger Conny Bergwall.

Marianne Björn, verksamhetsledare på Qultur- och mediaföreningen (QUMF) är uppgiven då SVT Norrbotten når henne.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det känns som att de inte vill ha något kulturhus överhuvudtaget. Som jag har förstått så har det varit kort om tid. Vi begärde att få längre tid på sig, men det gick inte.

Vad händer med föreningen nu?

– Den kommer att upphöra. I nuläget vet vi inte ens vad vi ska göra med grejerna, säger Marianne Björn, verksamhetsledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snabelhuset i Boden

Mer i ämnet