• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Snabelhuset ska räddas med musik

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av 80-talet initierade ett antal artister Live-aid-galan för att samla in pengar till svältande barn i Etiopien. I Boden 30 år senare sätts samma tilltro till musikens möjlighet att påverka.

I slutet av oktober kom beskedet; kultur- fritids- och ungdomsförvaltningen som hyr Snabelhuset i Boden avsåg att säga upp hyreskontraktet med fastighetsförvaltningen som äger huset. Orsaken var att man saknar pengar för att åtgärda de brister som finns, bland annat när det gäller brandskydd och tillgänglighet i fastigheten.

Chockartat besked

För de anställda och engagerade i huset innebär det att de kan komma att tvingas lämna lokalerna innan årsskiftet.

Snabelhuset i Boden

– Vi har ju haft mindre hot över oss under en ganska lång tid, men när beskedet kom, det var chockartat, berättar Tommy Johansson, anställd på Snabelhuset och den som kom på idén till att göra en musikvideo.

– Jag fick idén när jag såg We are the world-videon med bland andra Michael Jackson och Huey Lewis. Sedan gjorde även några hårdrockare samma sak, en låt som heter We are stars och då tänkte jag att vi kanske skulle göra en ”snabel-aid-video”, för att visa varför Snabelhuset ska bevaras eller åtminstone visa på vilken verksamhet som läggs ner, säger Tommy Johansson.

Stödkonserter

Föreningen anordnar också tre stödkonserter och samlar in namn mot en nedläggning.

– Vi har ju egentligen inga medel att göra vår röst hörd så vi får göra det vi är bra på här i huset, nämligen musik, säger Henrik Lindfors, som arbetar på närradion.

Men det är inte bara musik i huset; här finns också café, närradio, studiecirklar och föreningen x-cons som hjälper före detta kriminella och missbrukare tillbaka till samhället.

Försörjningsstöd

Totalt är 11 personer anställda men till det tillkommer personer som har praktik och arbetstränar.

– Åker vi ut, och det hoppas jag att Bodens kommun förstår, då skulle de flesta här hamna på försörjningsstöd. Det kostar 1 miljon per person och år! säger verksamhetsledaren Mari-Anne Björn.

På onsdag ska fastighetsförvaltningen i Boden fatta beslut om att godta uppsägningen från kultur- fritids- och ungdomsförvaltningen.

Hela videon ”När vi tystnar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snabelhuset i Boden

Mer i ämnet