Inget beslut om nya priser för bussresenärer i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hade kommunfullmäktige sammanträde i Kiruna om nya taxor och avgifter för 2010. Men alla beslut om nya avgifter och taxor inklusive ny avgift för att åka buss återremitterades till nästa kommunfullmäktige.

På måndagens kommunfullmäktige i Kiruna blev det minoritetsåterremiss när det gäller nya taxor och avgifter inklusive även den nya avgiften för lokaltrafikens årsavgift, som skulle innebära en höjning från 100 kronor till 600 kronor per år. Socialdemokraterna begärde återremiss och fick genom det med den övriga oppositionen med röstsiffrorna 27-17.

”Allt hänger ihop”

– Grundanledningen till återremissen är att kommunledningen sköt fram beslutet om driftbudgeten till november. Man måste ta hänsyn till taxor och avgifter som är en del av budgeten,  varje beslut om taxor och avgifter är ju till för att kunna täcka kostnaderna för driften. Allt hänger ihop. Därför ska vi ta besluten på ett och samma kommunfullmäktigemöte för att vi ska få helhetsbilden säger Mats Taaveniku (S).

”Onödigt”, tycker kommunalrådet

Det betyder att ärendena om nya taxor och avgifter skickas vidare till nästa kommunfullmäktige i november.

– Jag tycker att det är ganska onödigt,  oppositionen ska lägga sina förslag med det här kostar bara pengar och tar tid när man skickar ärende efter ärende när det gäller taxor och avgifter på återremiss. Det här kanske kostar 50 000 kronor för skattebetalarna säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Förslaget

Nästa kommunfullmäktige är alltså ärendet om ny årsavgift på 600 kronor om året uppe igen.

– När det gäller den specifika avgiften har vi ett eget förslag, vi vill bibehålla avgiften 100 kronor för ungdomar och pensionärer och höja avgiften till 200 kronor för vuxna säger Mats Taaveniku (S).

– Förslaget ligger nu 600 kronor för vuxna och 300 kronor för ungdomar och pensionärer säger kommunalrådet Gunnar Selberg  (C)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.