I klippet träffar du ”maskbönderna” Mattias Öhult och Joakim Frederiksen som odlar insekter i Öjebyn. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Här kryllar det av kryp i källaren – Öjebybor tror på mjölmask i nybakat bröd

Uppdaterad
Publicerad

En framtid med nygräddat bröd bakat på maskmjöl lurar runt knuten. Åtminstone om man ska tro Öjebyborna Joakim Frederiksen och Mattias Öhult. Duons insektsodling växer så att det knakar – och målsättningen är att producera hundra ton per år.

Framtiden för insekter som proteinkälla är ljus efter att EU godkände mjölmasken som livsmedel i början av maj.

Vill producera hundra ton per år

Nere i källaren på Grans Naturbruksgymnasium i Öjebyn har Joakim Frederiksen och Mattias Öhult sin testverksamhet på uppfödning av insekter. En verksamhet som inom tre år ska bli storskalig.

– Ett mål är att vi 2024 ska ha en anläggning som kan producera hundra ton per år, säger Joakim Frederiksen och poängterar att det inte bara handlar om mat:

– Det grundar sig i hållbarhet. Det här är en produkt som är klimatsmart på det sättet att den använder väldigt lite foder, yta och vatten. Det gör att det har en positiv påverkan på klimatet, säger Frederiksen.

Tror stenhårt på mjölmask i kosten

Skalbaggarna och mjölmaskarna är i olika levnadsstadier bor i numrerade backar. För ett par månader sedan byggdes odlingen ut med ytterligare ett rum.

Joakim Frederiksen och Mattias Öhult tycker att det är positivt med ett godkännande från EU, ”det betyder att vi kan utveckla produkter och testa marknaden”.

Kommer vi behöva äta insekter inom en snar framtid?

Kanske inte måste, men vi borde. Sedan kanske det inte blir så att vi steker upp ett kilo färska mjölmaskar till fredagstacosen utan vi äter den genom antingen foder till fisk eller som mjöl när vi bakar, säger Joakim Frederiksen.

Slog ut 390 företag – hoppas på Sverigefinal

Duon Frederiksen/Öhult har nyligen deltagit i Venture cup där 400 företag tävlade i region norr. Tillsammans med nio andra företag gick de vidare i tävlingen.

– Man kan vinna ett ekonomiskt stöd och gå vidare till Sverigefinal. Gör vi det så kan vi jobba vidare med produktutvecklingen, säger Joakim Frederiksen.

Joakim Frederiksen berättar att skalbaggarna och mjölmaskarna exempelvis kan användas till mjöl när vi bakar eller i foder till fisk. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.