Tacos på insekter. Foto: Maria Lång/YLE

Så lagar du tacos på mjölmaskar och syrsor

Publicerad

Joakim Frederiksen och Mattias Öhult odlar insekter i en källare i Öjebyn. De tror inte på livsmedlet i tacos men kocken Jonas Sundström har tillagat en rätt i programmet Strömsö med både med mjölmaskar och hussyrsor.

Programmet sändes i SVT i maj 2019 och Jonas Sundström beskriver rätten som ett bra substitut för malet kött eller broiler i sedvanliga tacos eller tortilla.

– Insekterna är krispiga och har dessutom en egen smak, säger han.

Det behöver du:

  • 50 g hussyrsor
  • 2 msk mjölbaggelarver (mjölmask)
  • olja
  • salt och svartpeppar
  • vanliga tacostillbehör: majstortillas, sallad, gurka, ost, gräddfil, tacosås etc.

Så lagar du:

  1. Låt frysta gräshoppor och mjölbaggslarver tina i en kvart.
  2. Stek i olja, först på hög värme, sedan på medeltemperatur i fem minuter.
  3. Salta och peppra gräshopporna.
  4. Sänk temperaturen på stekpannan och stek larverna gyllenbruna och frasiga i olja på medeltemperatur.

Behöver du ett kryddsalt med chili och larver till dina tacos? Se hela receptet här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.