Invasiva arter i norr kan öka med nytt klimat

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget har Norrbotten sju invasiva arter. Men i och med klimatförändringarna räknar Norrbottens länsstyrelse med att det kommer komma dyka upp fler – och bli värre.

Invasiva och främmande arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald. Arterna orsakar även stora problem för jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa. I Norrbotten har vi sju olika arter: mårdhund, bisam, kinesisk ullhandskrabba, jätteloka, tromsöloka, jättebalsamin och smalbladig vattenpest. I klippet ovan kan du se hur arterna ser ut och få veta lite mer om dem.

Länsstyrelsen vill motarbeta invasiva arter

Då norra Sverige – än så länge – har ett klimat som många invasiva och främmande arter inte trivs så bra i har Norrbotten berörts mindre än södra Sverige. Men i och med klimatförändringarna räknar länsstyrelsen med att man nu kommer få jobba hårdare för att få bukt med problemen.

Klimat

– Risken är väldigt stor då det rör sig om många arter, så det hela hänger på hur vi lägger upp arbetet och hur vi motarbetar dem, säger Lena Bondestad, biolog och handläggare på Norrbottens länsstyrelse.

Nytt ansvar för markägare att ta hand om arterna

I februari bjuder Norrbottens länsstyrelse in till ett stormöte med alla Norrbottens och Västerbottens kommuner. Anledningen är att man vill informera och prata om hur man ska arbeta för att få bukt med problemet.

Förra året kom även en ny lag som gör att markägare har huvudansvaret om en invasiv och främmande art dyker upp på ens marker. Norrbottens länsstyrelse kommer också att anställa en person som ska arbeta med att samordna arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet