Inventering av naturskogar i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

I år gör Naturskyddsföreningen och Skydda Skogen sin årliga forskningsresa till skogarna kring Gällivare. Det är naturintresserade från hela landet som dokumenterar hotade och oskyddade naturskogar.

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker är en inventering och dokumentering av Sveriges oskyddade naturskogar. Syftet är att rädda naturskogar och öka kunskapen om artrikedomen i en naturskog.

– Naturskogarna avverkas mer och mer men vi hittar fortfarande naturskogar som vi inventerar och hittar fina fynd i, det är mest svamp men även mossar, lavar och djur säger Johan Moberg samordnare forskningsresan.

Många rödlistade arter funna

Två som är väldigt glada över att att forskningsresan gick till Gällivares skogar är Vivi Eriksson och Maj Aspebo  som själva på bara två år hittat mellan 60 och 70 rödlistade arter i Rävdalen strax utanför Gällivare.

– Vi har dokumenterat Rävdalen för att den som vill vandra i en naturskog ska kunna gå genom området utan att behöva gå genom ett kalhygge säger Maj Aspebo.

Artrikedom i naturskogen

De säger att naturskogar har ett rikt ekosystem jämfört med planterade skogar.

– Alla sällsynta djur försvinner om det inte finns naturskogar, tar man bort en skog med fladdermöss vart försvinner de då, samma med lappmesen och lavskrikan de ska ha speciella miljöer säger Vivi Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.