När laven ligger fastfrusen under ett täcke av is kan renarna inte komma åt den. Foto: SVT

Isbelagd lav skapar beteskris för renar

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många samebyar har sökt katastrofskadeskydd på grund av dåliga betesförhållanden. Men som reglerna är nu är det endast när lavtäcket är isbelagt som katastrofskadeskydd kan betalas ut.

Sametinget är just nu på betessyn för att kontrollera hur situationen för renarna ser ut på betesmarkerna. För den senaste tiden har det kommit ovanligt många ansökningar så här tidigt på vintern, 15 samebyar har sökt katastrofskadeskydd på grund av dåliga betesförhållanden.

– Snödjupet är 70 cm, men det är ett istäcke mot marken, så renen kommer inte åt betet på det här stället, säger Kristina Hotti handläggare på sametinget.

Isbelagd lav ger ersättning

Samebyarna kan få katastrofskadeskydd för att stödutfodra renarna när det är synnerligen svåra betesförhållanden som när lavtäcket under snön är isbelagt. 

Men det utgår inte något stöd när det, som i år, är mycket snö eller när betet har möglat på grund av mycket regn och därefter stora mängder snö som lagt sig på det blöta betet.

– Istäcke på marken, det är kriteriet som vi ger ersättning för enligt våra föreskrifter, säger Kristina Hotti handläggare på sametinget.

”Katastrofläge”

– Jag tycker det är dåligt av sametinget som ändå ska värna om och bevaka renskötselns intresse, när inte sådana här förhållanden innebär katastrofläge. För det är det helt klart, säger Niila Inga, ordförande i Laevas sameby.

Vid nästa möte kommer rennäringsnämnden titta på om kriterierna för katastrofskadeskydd ska ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.