Ismätning på Torneträsk. Foto: Anette Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Isen lägger sig allt senare

Uppdaterad
Publicerad

Bara en gång tidigare på de senaste 100 åren har isen lagt sig så sent som den 6 februari på Torneträsk. Det här är en del i ett större mönster som har att göra med de storskaliga klimatförändringarna som vi ser i Arktis, menar Polarforskningssekretariatet.

Torneträsk, en av de största sjöarna i Sápmi, blev isbelagd först i förra veckan. Det här har bara hänt en gång förut under de senaste hundra åren, att isen lägger sig helt så sent.

– Man ska ta det på allvar, det här är en del i ett större mönster som har att göra med de storskaliga klimatförändringarna som vi ser i Arktis. Vi får generellt varmare klimat här uppe, det ser man ganska tydligt också på de mätserier vi har av temperatur, säger Håkan Grudd, vice stationschef på Polarforskningssekretariatet till Sameradion och SVT Sámpi.

Vinterlägden påverkas

Över hela Norden ser man att sjöarna fryser allt senare och att isarna smälter allt tidigare.

På statliga myndigheten Svenska polarforskningssekretariatet i Abisko mäter man temperaturen dagligen, och det är tydligt att årsmedeltemperaturen blivit varmare de senaste 25 åren. Innan det var minusgrader den vanliga årsmedeltemperaturen, nu är den nästan varje år på plussidan. (Se grafik i inslaget ovan).

– Det påverkar så klart vinterlängden, förut så var man van att färdas kanske hela maj här på sjön på isen, men som det har varit nu de sista femton åren så är det sällan man kan göra det, säger Thomas Westin, tekniker på polarforskningssekretariatet, när han borrar och kollar isens tjocklek.

”Det blir varmare varje år”

Johan Sarri har bott i området kring Torneträsk i över 90 år och har sett att klimatet har förändrats. 

– Det blir allt varmare för varje år och sjön fryser senare. Det har regnat mer i januari, blötsnö och regn. 

Är du orolig? 

– Man kan inte vara orolig. Det är bara att acceptera allt som händer, säger Johan Sarri i Björkliden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.