För något dygn sedan hade vattnet stigit så mycket att det bara var 50 centimeter från hotellet, vilket Piteå-Tidningen var först med att rapportera om.
Försöker skydda hotellet
– Nu har vi bygget en egen jordvall som skydd och vattnet har sjunkit tillbaka en aning och är nu 70 centimeter från hotellet. Men faran är inte över, för vattnet kan stiga igen, säger Jens Hardegård när SVT når honom.
Arbetet med att gräva en jordvall fortsätter under tisdagen och det är stökigt runt hotellets strandpromenad dit vattnet trängt upp och där isen vräkt sönder gatlyktorna så att de fallit till marken.
Inget för räddningstjänsten
Hotelledningen har varit i kontakt med räddningstjänsten för att få hjälp med isproppen som bedöms ligga en kilometer nerströms hotellet, vid Bredselsholmarna där älven smalnar av.
– Förra veckan var vi där och körde med drönare för att se isproppen. Bedömningen från oss, efter att vi varit på plats, är att det inte är ett ärende för oss, säger Torbjörn Johansson, räddningstjänstens inre befäl i Piteå.
Han fortsätter:
– Önskemålet är att vi ska spränga isproppen och vi har varit i kontakt med både militär och länsstyrelse, men bedömningen i nuläget är att det är fastighetsägaren som har ansvaret att skydda sin egendom. Precis som enskilda husägare inte kan ringa och be räddningstjänsten om hjälp när de ska skotta mycket snö från taket.
Besviken
Jens Hardegård är mycket besviken över att inga samhällsinsatser sätts in för att hjälpa hotell Storforsen.
– Hotellet har funnits sedan 1995 och vi har alltid tidigare kunnat få stöd, men jag förstår att det inte är så längre, så visst är jag besviken, säger vd:n.
Fortsatt dialog med militär
Trots att räddningstjänsten avvaktar med insatser i nuläget så pågår det diskussioner med Försvarsmakten om hjälp med att spränga isproppen om läget förvärras.
– Militären har den bästa kompetensen om det blir aktuellt med en sprängning. Men det är mycket att ta hänsyn till så att inte läget förvärras istället, säger Torbjörn Johansson.