Enligt Skolverkets statistik för läsåret 2021-2022 saknas 22 500 behöriga lärare i grundskolan i Sverige. Siffran har varit ungefär densamma i många år – prognoserna för framtiden ser inte mycket ljusare ut.
– Lärarbristen är stor och lärarkåren är dessutom ojämnt fördelad. På vissa håll är det en jättestor brist och på andra håll ser det bättre ut, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund.
Befarar fler skyddsstopp på skolor
När det gäller lärarsituationen finns risken att det uppstår ett cirkelgående problem. Bristen på behöriga kollegor blir ett arbetsmiljöproblem, som i sin tur gör det svårare att rekrytera nya lärare för att avhjälpa problemet.
– När lärare söker jobb frågar de naturligtvis om lön och kanske vilka arbetsuppgifter som ska ingå. Men man frågar faktiskt också hur många legitimerade kollegor man får. Här måste vi ta ett nationellt ansvar och se till att lärare får förutsättningar att göra sitt jobb.
Viktigt signalvärde
Åsa Fahlén befarar att man kommer att se fler skyddsstopp på skolorna i Sverige och ser ett viktigt signalvärde i det som händer på Raketskolan i Kiruna.
– Jag tycker att det är jättebra att lärarna och skolan signalerar att här handlar det inte bara om att ta hand om barnen under dagen. Här krävs lärare som kan bedriva utbildning, och när man inte kan göra det måste man dra i handbromsen.