Fransmannen Jean Marie Soliveres ute på vandring med sina tre hästar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är så härligt och fritt” – se fransmannen Jean Marie Soliveres berätta om sin vandring genom Skandinavien och de tre hästar han har som sällskap. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Jean Marie färdas 110 mil till polcirkeln – med tre hästar

Uppdaterad
Publicerad

Skärmflygning i bergen är inget för Jean Marie Soliveres, däremot är fransmannen ute på ett annat äventyr. Just nu vandrar han längs norrbottniska vägar i riktning mot polcirkeln – och med sig har han tre hästar.

– Naturen är helt fantastisk och människor är hjälpsamma, säger han.

Den 68-årige fransmannen Jean-Marie Soliveres kommer från Cahors i södra Frankrike. Sedan några år tillbaka tar han med sina tre hästar Puff och Mocca 18 år samt Opal 22 år på en långresa i Europa.

– Jag har tidigare rest till bland annat Portugal, Spanien och Italien men där är det för varmt just nu, så i år valde jag att resa i Sverige i stället, säger Soliveres.

Undviker de stora vägarna

Jean-Marie jobbade tidigare som sadelmakare i närmare 40 år. Sadlarna och det mesta av utrustningen har han tillverkat själv. Det är bara de specialanpassade skorna till hästarna som han har köpt.

– Resan med hästarna startade den 5 maj i Askersund. De dagar vi går tar vi oss 20–25 kilometer. Jag försöker undvika de stora vägarna för där kan det vara mycket besvärligt för hästarna, säger Soliveres.

Resan har gått via Rättvik-Idre- Funäsdalen-Östersund-Åsele-Lossmen-Norsjö-Arvidsjaur. I veckan beräknar Jean-Marie vara framme i polcirkeln med sina tre hästar. En resa på totalt 110 mil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.