Massor av kablar som lyser i en datahall och juristen Johan Eriksson har en allvarlig min. Har mörk kavaj och ljus skjorta på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anklagande och spekulativ” – se vad juristen Johan Eriksson säger om Skatteverkets utredning. Foto: SVT

Johan hjälper svenska kryptobolagen – förnekar mining

Uppdaterad
Publicerad

Han dyker upp i majoriteten av de kryptobolag som SVT granskat, bolag som staten nu kräver på en miljard kronor. Men juristen Johan Eriksson förnekar att de överhuvudtaget bryter kryptovalutor. Istället menar han att Skatteverket bedriver en häxjakt.

Företagen menar att de inte utvinner krypto – Skatteverkets utredning visar att de gör det.

De 18 svenska företagen är dotterbolag till moderbolag över hela världen. Länder som Schweiz, Lichtenstein, Dubai, Kanada. Men trots att det handlar om vitt skilda koncerner ser vi två aktörer som återkommer i många av bolagen: en skattejuristbyrå i Stockholm och en postbox i Visby.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Skattejuristen

Ett av de namn som återkommer i majoriteten av bolagen är Johan Eriksson, delägare i skattejuristbyrån Pretax i Stockholm. Han har varit delgivningsbar person i sex av företagen och sitter i tre styrelser samtidigt som han företräder samma bolag gentemot Skatteverket och i domstolsprocesser.

Johan Eriksson har även startat upp några av bolagen och han äger ett av de mest skuldsatta Bodenföretagen. Hans företag köpte Bodenföretaget efter att Skatteverket krävt tillbaka 260 miljoner kronor.

”Liknande upplägg”

Att företagen har gemensamma nämnare i form av expertis är något som också Skatteverket sett.

– Vi har sett att det verkar finnas ett liknande upplägg. De har fått hjälp med den här planeringen, vad de ska säga att verksamheten är fast den är något annat. Man följer samma spelplan, säger Skatteverkets underrättelsechef Patrik Lillqvist.

Men de anklagelserna tillbakavisar Johan Eriksson. Han menar att Skatteverkets beslut är ogrundade och osakliga.

– Om skatteplaneringen innebär att du drar av momsen, att du begär återbetalning på momsen du fått, om Skatteverket menar att det är skatteplanering då har alla svenska företag bekymmer för då har alla skatteplanering, säger Johan Eriksson, Pretax.

”Skamfilat rykte”

Att företagen som han arbetar för utvinner kryptovaluta stämmer inte säger Johan Eriksson, de säljer datorbehandlingar som de säljer vidare.

– Man skulle kunna jämföra det med LKAB som har ett antal underleverantörer som spränger och tar upp malm men det är LKAB som äger den slutliga produkten.

Johan Eriksson har själv arbetat på Skatteverket och menar att myndigheten genom återkraven på moms skadat Sveriges rykte.

– Det finns bolag som flyttar till Finland just på grund av den här momsproblematiken. Sverige har fått ett skamfilat rykte när man lockar med ena handen och beskattar väldigt hårt med den andra handen.

Reporter Ellika Nilsson står bland postboxar och tittar på telefonen i väntar på att någon ska hämta upp ett paket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om man skickar post till något av kryptoföretagen i Boden är sannolikheten stor att den hamnar i Visby. Men varför får majoriteten av de företag som Skatteverket granskat sin post dit? SVT Norrbotten åkte till Visby för att söka svar. Foto: SVT

Vad är kryptomining?

• Kryptomining innebär att man skapar nya kryptomynt.

• Processen har fått sitt namn efter arbetet med att bryta guld, då guldbrytning och kryptomining påminner om varandra.

• Största skillnaden är att guldbrytning görs av människor i den fysiska världen medan kryptomining utförs av datorer i cyberspace.

• Se mer, och få exempel på hur det kan gå till, i den här videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Mer i ämnet