”Sannolikt blir det färre enheter inom äldreomsorgen”, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson om de stora besparingarna som väntar Jokkmokk. Foto: SVT

Jokkmokks socialnämnd ger upp – vill inte spara tio miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks socialnämnd har fattat ett mycket ovanligt beslut: Att inte lägga fram besparingar i budgeten på tio miljoner kronor.

– Det är väldigt svårt att klara det. Nu krävs det ett samlat grepp, säger vice ordföranden Susanne Almqvist (V).

Jokkmokks kommun fortsätter att krympa och enligt SCB kommer kommunen att förlora ytterligare 400 invånare till 2030. Därför väntar stora besparingar i nämndernas budgetar.

”Kommunstyrelsen får spara”

Socialnämnden ska spara tio miljoner kronor och det innebär strukturella förändringar, alltså att verksamhet läggs ned.

– Vi har fattat beslutet att överlåta verksamhetsprioriteringarna i budgeten till kommunstyrelsen eftersom vi anser att det är mycket svårt att komma fram till hur vi ska spara tio miljoner kronor på vår verksamhet. Nu krävs det ett samlat grepp i kommunen, säger nämndens vice ordförande Susanne Almqvist (V).

”Stora centraliseringar”

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) är förvånad över nämndens beslut och han menar att nämnden abdikerat om den inte tar sitt ansvar för ekonomin.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Man måste jobba mer konstruktiv än så i en nämnd. Jag vet att de i flera månader har jobbat med besparingar på mellan sju och tio miljoner kronor, men de förslagen har man inte tagit ställning till, säger han.

Han tror att det kommer att bli en tid med stora årliga besparingar om det inte etableras fler arbetsplatser i kommunen, som efter ett gruvöppnande i Kallak.

– Det innebär stora grepp. Förmodligen behöver vi centralisera en hel del verksamhet för att minska kostnaderna, säger Bernhardsson.

Han menar bland annat att det kan komma att bli färre enheter både inom äldreomsorgen och skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.