Jonathan Hedström föreläser på scenen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Jonte” Hedström berätta om första steget för en bättre psykisk hälsa, och sina egna erfarenheter. Foto: Maribel De Paz/SVT

Jonathan Hedström föreläste i Luleå: Första steget till psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Jonathan Hedström har spelat i Luleå Hockey och NHL. I dag tisdag var han på plats i Luleå igen för att föreläsa om psykisk hälsa, ätstörningar och berätta om sin svåra uppväxt.

”Jonte” Hedström var 17 år när han för första gången blev kallad ”tjock” av en tränare. Hans ätstörningsresa började då.

Under tisdagen och inför en proppfull aula i gymnasieskolan i Luleå pratade Hedström om självbild, adhd, ätstörningar och psykisk hälsa.

Han menar att första steget för en bättre psykisk hälsa är att våga prata med varandra om svåra känslor – och våga ställa den viktiga frågan: Hur mår du?

Varningssignaler vid ätstörningar

Genom att berätta om sina personliga erfarenheter vill den gamla landslagsspelaren ge ungdomarna bättre förutsättningar för psykisk hälsa.

Bland vanliga varningssignaler på ätstörningar nämner han exempelvis att sluta umgås med kompisar, träna extra mycket eller välja bort viss mat.

Jonathan Hedström pratade också om de tuffa förutsättningarna för att nå en professionell nivå – och att de yngsta barnens träning borde vara en rolig aktivitet och inget annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.