Frälsningsarméns hus från 1901 rulla genom Kiruna för ny placering när gruvan breder ut sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Frälsningsarméns hus från 1901 rulla genom Kiruna för ny placering när gruvan breder ut sig. Foto: Hans Sternlund/SVT

Se Frälsningsarméns anrika hus rulla genom Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Lite snöslask stoppar inte en husflytt i Kiruna. På tisdagsmorgonen satte Frälsningsarméns hus från 1901 kurs mot nya centrum.

Det kom en släng av vintern under natten mot tisdagen. Men flyttekipagets myriad av hjul låg stadigt på den snöslaskiga asfalten efter flyttvägen från det centrum som håller på att rivas till ett nytt centrum som fortfarande är under utveckling.

Sträckan är tre kilometer, men gamla Frälsis kunde inte ta raka vägen, utan fick snirkla lite för att komma på plats.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Utmanande flytt

Det här den första av tre planerade husflyttar i Kiruna den här veckan. I morgon rullar det så kallade Pekinghuset och på torsdagen var det tänkt att Landströmshuset skulle åka samma väg.

Där har det uppstått komplikationer och flytten är framflyttad till senare i höst.

– Det är en utmaning med gamla byggnader, man har inte ritningarna. Man upptäcker problem först när man börjar gräva, säger Wesley Overklift, informatör vid samhällsomvandlingen vid LKAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet