Kåkstad hotas av rivning

Publicerad

År 1988, då Malmberget firade 100–års jubileum byggdes kåkstan upp igen så som den såg ut för 100 år sedan. I helgen kan det bli julmarknad här för sista gången någonsin då den hotas av rivning eller flytt – precis som resten av samhället.

År 1888 blev Malmbanan färdig och samhället var i stort behov av gruvarbetare. Bristen på bostäder gjorde att människor själva byggde upp enkla bostäder. Denna plats kom sedan att kallas för kåkstan. På Västerlånggatan fanns allt vad folk efterfrågade på den tiden. Till exempel mat och klädaffärer men även lönnkrogar och kafé för de nyktra.

”Viktigt för Malmberget”

De enkla husen revs så småningom men 100 år senare byggdes kåkstan upp igen. Sedan dess har den återuppbyggda platsen varit en sevärdhet och en kulturplats där ett flertal julmarknader hållit till.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

En av av upphovsmännen till att kåkstan byggdes upp är kultursekreteraren i Gällivare kommun Lars Israelsson.

– Vi hade fotografier som arkitekten Jan Vikström utgick ifrån och sen byggde man hus exakt på den här platsen där Kåkstan var. Det var statsministern Ingvar Carlsson som invigde kåkstan sommaren 1988. Sedan har vi haft en verksamhet under alla dessa år, det går upp och ner som det brukar göra med sådana här besöksanläggningar men Kåkstan har varit viktig del för att berätta Malmbergets historia.

Går i pension

Kåkstaden är en uppskattad anläggning. Men nu hotas den precis som stora delar av Malmberget av rivning på grund av gruvans utbredning. Samtidigt som Lars Israelsson går i pension ser kåkstaden ut att pensioneras.

– Den har haft sin storhetstid. Den har verkligen älskats men allting har sitt start och sitt slut, säger han.

Omtyckt marknad

Ett av de populäraste evenemangen har varit julmarknaden som föreningen Malmberget AIF har anordnat i flera år. Den fjärde advent ser det ut som att det blir den sista julmarknaden på ursprungsplatsen.

– Jag hoppas verkligen att folk kommer hit och tar vara på den sista, ja eventuellt den sista. Vi fick lov av kommunen, de sa åt oss att kör ni julmarknaden i år sen får vi se, säger Helén Heikki Malmbergets AIF.

Möjlig flytt?

Delar av Kåkstan har förfallit genom åren på grund av bristande underhåll så frågan är vad som kan flyttas. Kåkstan ingår i avtalet mellan kommunen och LKAB, och det är LKAB som ska flytta kåkstan.

– Jag älskar speciellt ett hus,  det är nog ingen annan som gör det. Det är kåkstans enda original boda, det var en polsk jude Finkelstein som kom upp hit 1888 och började sälja från den här klädesbodan. Den här bodan måste man ta till vara på trots att det är kommunteknikernas skräck på grund av det dåliga skicket, men jag älskar den här bodan det är den finaste huset vi har i det här samhället säger kultursekreteraren Lars Israelsson.

En annan fråga som engagerar är var ska Kåkstan flyttas. Helén Heikki från Malmberget AIF hoppas att det finns en plats i Malmberget för Kåkstan.

– Det hade varit jättetrevligt om man kunde behålla Kåkstan i närheten och kanske inte flytta den till Gällivare säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet