Dagbrottet i Kaunis Iron och Klas Dagertun, bolagets vd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förändrat marknadsläge” – i klippet hör du Klas Dagertun, Kaunis Irons vd, om varför personal behöver sägas upp. Foto: Korpics/Kateryna Yemets/SVT

Personal sägs upp vid Kaunis Iron i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Kaunis Iron som driver järnmalmsgruva i Pajala kommer att varsla anställda. Det är oklart hur många som berörs.

– Marknadsläget har förändrats drastiskt under året så vi måste göra större förändringar, säger Klas Dagertun, bolagets vd och koncernchef.

Inom kort kommer Kaunis Iron inleda förhandlingar med de fackliga organisationerna. I dagsläget är drygt 400 anställda inom koncernen och drygt 150 personer arbetar åt gruvbolaget som externt anställda.

– Jag kan i nuläget inte säga hur många anställda som kommer att beröras. Det handlar inte om en eller två personer men inte heller om tvåhundra. Jag kan inte vara tydligare än så, säger Klas Dagertun.

Gruvan i Pajala

Stopp på Malmbanan påverkar

Kaunis Iron befinner sig i ett marknadsläge som vd:n beskriver som utmanande.

– Järnmalmspriserna är fallande samtidigt som vi har osäkerhet i omvärlden. Inte minst en svag ekonomisk utveckling i Kina, som är den dominerande marknaden för järnmalm, säger han.

Det långa stoppet på Malmbanan har också påverkat vilket gör att företaget fortfarande har stora lager.

– Sammantaget har vi ett läge där vi måste göra kostnadsbesparande åtgärder för att klara vår långsiktiga konkurrenskraft, säger Klas Dagertun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet