Det varma vädret kan innebära att den hittills högsta punkten, Sydtoppen, smälter så mycket att det passeras av nordtoppen.
Uppgifterna kommer från bergsguiden Carl Lundberg på Tarfala forskningsstation. Enligt honom visar mätningar gjorda i lördags, på Storglaciären öster om Kebnekaises sydtopp, att glaciären smält mycket i sommar.
– Vi mäter ju storglaciären nedanför toppen ganska ofta och den indikerar vad som händer. De här varmaste dagarna så har det smält rätt mycket, säger Carl Lundberg som gjort de senaste mätningarna vid Tarfala forskningsstation.
Hur gör ni när ni mäter toppen?
– Vi använder oss av en precisions-gps. Vi bär upp den på toppen och läser av den. Den är bättre än en vanlig gps när det gäller höjdmätningar.
– Det görs även en annan mätning som använder en äldre mätmetod. Den görs på samma sätt och på samma dag som den gjorts de senaste decennierna.
Minskat i höjd sista 20 åren
Toppmätningen görs inom de närmsta veckorna. Under de senaste 20 åren har sydtoppen minskat i höjd i snitt en meter per år till följd av ett varmare klimat. Förra året var Sveriges högsta punkt 2098,5 meter över havet.