Kemi sjukhus ligger 26 kilometer från Haparanda. Kemis BB-avdelning har egentligen för få förlossningar enligt de finska reglerna men har fått leva vidare tack vare specialtillstånd.
– Antalet förlossningar har sjunkit i hela Finland och det finns ingen förlossningsavdelning förutom BB i Uleåborg som uppfyller kravet på tusen förlossningar per år, säger överläkaren Pia Vittaniemi från Kemi sjukhus.
Enligt henne är BB en viktig del av ett sjukhus, för utan BB skulle inte Kemi ha till exempel den gynekologiska expertisen för kvinnosjukdomar.
Efter en finsk vårdreform drivs Kemi sjukhus sedan i somras av ett privat vårdföretag, Mehiläinen, tillsammans med regionens kommuner.
En svensk förstföderska
– Det var faktiskt en kvinna från Sverige som födde här först när vi öppnade i ny regi den 18:e juni i somras, berättar Pia Vittaniemi.
Hon tror att Kemi BB kan attrahera flera kvinnor från Sverige eftersom för många är avståndet inte lika stort som till Sunderby sjukhus.
– Dagens kvinnor värdesätter ofta smärtlindring när de ska föda. Om de måste åka i bil under värkarna så hinner de ju inte få den önskade smärtlindringen. Det kan vi erbjuda dem, förklarar överläkaren.
Småskaligt en fördel
Paret Alex Aalto och Minna Vänttinen har fått sitt första barn natten innan SVT:s besök. De valde Kemi BB trots att de för tillfället bodde i Helsingfors, långt borta från Kemi.
Båda är nöjda med förlossningsvården i Kemi.
– Jag kan rekommendera den här BB-avdelningen till andra. Det är litet och familjärt, jag tror att det skulle vara annorlunda i en stor stad, säger den nyblivna mamman Minna Vänttinen.
– Tidvis hade jag tuffa smärtor men jag fick den smärtlindringen som jag önskade mig. Allt gick bra och här är vi ny samlade allihopa i vår familj.
Byråkratin ett hinder
Överläkaren i Kemi sjukhus tror att de skulle ha flera föderskor från Sverige om byråkratin kring vården inom EU skulle vara enklare.
– Just nu undersöker vi möjligheten att cleara vårdavgifterna direkt med Region Norrbotten så att inte familjerna behöver betala vårdnotan först och sedan begära ersättning i efterskott, säger hon.
Idag får kvinnan tillbaka pengarna efteråt. Inom EU har medborgarna rätt att välja vård i ett annat land och om vårdgivaren uppfyller de svenska kraven får man tillbaka pengarna.