Den slutsatsen drar Linda Wårell, biträdande professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet.
–Det här visar att efterfrågan i Kina backar mer än förväntat i Kina och det kommer på kort sikt att ha en negativ effekt på järnmalmspriserna, säger hon.
Börserna i Shanghai och Shenzhen, stängdes på måndagsmorgonen när raset hade nått sju procent. Raset föranleddes av siffror som visade att aktiviteten i Kinas fabriker avtagit i december för tionde månaden på raken.
På längre sikt är det svårare att förutse utvecklingen.
”Absolut kännbart även för LKAB”
Linda Wårell säger att botten för malmpriserna kanske inte är nådd, men att de kan inte sjunka så mycket mer innan gruvbolag börjar slås ut. Det skulle i sin tur kunna innebära att priserna på sikt vänder uppåt eller i vart fall stabiliseras.
–Det finns skäl tro att det finns högkostnadsproducenter som inte klarar en längre tid med så låga priser som vi har nu. Därför finns det skäl att tro att utbudet kommer att bromsa in i framtiden, säger hon.
För en producent som LKAB gäller det alltså att övervintra och invänta en bättre marknad, men först av allt hantera den förväntade prissänkningen.
–LKAB producerar visserligen pellets som har ett högre pris, men det här blir absolut kännbart även för LKAB, säger Linda Wårell.