Lösning för nya E10:an

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun och LKAB är beredda att förskottera mer än en halv miljard kronor till trafikverket för den nya E 10:an norr om staden. Pengarna ska lånas från redan beviljade medel för samhällsomvandlingen

Stadsomvandlingen i Kiruna pågår och en viktig del av projektet är E10:ans nya sträckning norr om staden.

LKAB är villigt att betala 200 miljoner kronor för den skada som gruvbolaget gjort på vägen, men det fattas ändå drygt 335 miljoner för att sätta igång bygget och trafikverket är just nu inte beredd att stå för den summan.

Nya E10

Förskotterar pengarna

Läget är alltså låst och inte blev det bättre av att kommunen beslutat att lägga alla nya detaljplaner för stadsomvandlingen på is tills finansieringen av vägen löst sig.

Men det kan finnas ett annorlunda sätt att fixa finansieringen.

–LKAB har föreslagit att vi och gruvbolaget ska förskottera den summa som krävs för att för att få i gång det nya E 10-bygget snabbt, säger Kristina Zakrisson (s) kommunalråd i Kiruna.

”Oerhört viktigt” säger Kristina Zakrisson(S)

Och enligt planen ska det ekonomiska ansvaret för nya E 10:an redas ut under tiden den byggs, om det är LKAB eller trafikverket som är ansvariga eller hur stort delansvar som LKAB ska ha.

–Den dagen det är klart får kommunen tillbaka varenda krona som vi förskotterat och LKAB får tillbaka de pengar som motsvarar det som trafikverket går in med, säger Kristina Zakrisson och fortsätter:

–Vi är beredda att gå in i en sådan lösning, för vi gör nästan vad som helst för att få igång vägbygget eftersom det är oerhört viktigt för oss..

Samhällsomvandlings-pengar

Enligt planerna ska Kiruna kommun gå in med cirka 250 miljoner kronor och LKAB med resten för att få fart på E10-bygget och regeringen diskuterar just nu det ovanliga upplägget.

–Kiruna kommun har inte skattemedel så att vi kan hosta upp ett par hundra miljoner kronor i förskottering, utan det skulle i så fall handla om att använda en del av de pengar för samhällsomvandlingen som ligger kvar hos LKAB, men som ska betalas till oss för inlösen av fastigheter, säger Kristina Zakrisson..  

Hon gör bedömningen att den summa som krävs – drygt en halv miljard kronor – inte behöver användas förrän om tre år.

–Där finns det ett utrymme att använda de pengarna och vi hinner få tillbaka dem innan vi behöver bygga det som ska byggas, säger Kristina Zakrisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya E10

Mer i ämnet