Håkan Dahlqvist, chef vid socialförvaltningen i Kiruna, tolkar regeringskansliets text om social dumpning annorlunda än Torsten Zakariasson. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kiruna kommun slår ifrån sig anklagelserna om social dumpning: Torstens ansvar

Publicerad

Torsten Zakariasson hävdar att Kiruna kommun sysslar med social dumpning. Socialförvaltningens chef Håkan Dahlqvist menar att det inte är det om man uppmanas att flytta.

Enligt regeringskansliet är social dumpning när en kommun får personer i behov av stödinsatser att flytta till en annan kommun utan att personen själv uttryckt en tydlig vilja att flytta.

Det är ofta kommuner med hög arbetslöshet och en hårt ansträngd kommunal ekonomi som då behöver överta ansvaret och kostnader för individer som flyttar från mer välbärgade kommuner.

”Delar inte uppfattningen”

Håkan Dahlqvist, chef vid socialförvaltningen i Kiruna, menar att det är en generell text.

– Jag delar inte den uppfattningen att det här är social dumpning.

Vad är skillnaden?

– Vi försöker handlägga ansökningar utifrån gällande regler och riktlinjer, sedan kan det i vissa fall få oönskade konsekvenser.

Torstens ansvar att hitta lösningar

Håkan Dahlqvist menar att man ska söka alternativa lösningar om man har svårt att finna bostad i Kiruna. I Torstens fall menar han att man måste sälja huset för en skuld, och när man blir bostadslös till exempel flytta.

Hör socialförvaltningens chef Håkan Dahlqvist svara på Torsten Zakariassons påstående om social dumpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.