Trollsjön. Bara namnet väcker fantasier. Den heter också Rissajaure som betyder ungefär ”den blänkande sjön”. Den omtalas som Sveriges klaraste sjö och är på många apparatdykares lista på vatten de vill prova att dyka i.
Det är bara sex kilometers vandring upp genom klippiga Kärkevagge från bilvägen, men bara de riktigt tuffa ger sig på att vandra upp med dykutrustning – för en mellantung dykutrustning väger cirka 50 kilo.
Roine Norström är en av dem som gjort vandringen några gånger. Han var också med och bildade Kiruna Sportdykarklubb för 50 år sedan, inspirerade som de var av Jaques Cousteaus äventyr. Det är därför de är här idag, 35 dykare från Kiruna Sportdykarklubb som firar klubbens femtionde födelsedag.
– Jag har inte dykt i alla klara sjöar, men det sägs att detta är Sveriges klaraste sjö. 32 meters siktdjup är det uppmätt, säger Roine Norström som agerar dykledare och noterar tid och djup på de dykpar som ger sig ned under ytan.
Helikopter med dykutrustning
Det hör inte till vanligheterna att de åker hit och dyker. Det är 20 år sedan sist, vid 30-årsjubiléet. Däremot är Norge ett vanligt resmål. Klubben har hyrt in en helikopter för att få upp dykutrustningen och övernattningsutrustning.
Det blir både ett dyk i dagsljus och ytterligare ett i mörker.
Hur många vandrare har inte stått där och blickat ut över Trollsjön och förundrats över färgerna? Och konstaterat att det nästan är som om klipporna under ytan inte ligger under vatten...
– Jag förväntar mig bra sikt, framför allt, säger Matilda Lennermo Sellin medan hon kränger på sig dykutrustningen. Sedan kanske man kan se någonting som lever.
Är det för dig som för många andra att det här finns på din ”bucket list”?
– Ja, det är det. Det har länge pratats om Trollsjön så det är kul att äntligen ha kommit hit.
Matilda Lennermo Sellin har varit med i dykklubben i 14 år och dyker djupare än de flesta, ibland ned till 75 meter. Hon tycker om ödsligheten och tystnaden där nere.
– Det är som en helt annan värld. Och det är väldigt få som kommer dit.
”Häftig färg på vattnet”
På 30 meters djup växer gräs, annars är miljön ganska steril. Inte konstigt då Trollsjön är isbelagd nio månader om året. Det finns inga fiskar, men några smådjur hittas. Sikten är inte så bra just idag som den annars beskrivits och en del dykare är lite besvikna, men ändå glada att de provat. Färgen på vattnet är blå, vilket kan tyckas vara helt normalt, men faktum är att färgen i svenska vatten annars oftast upplevs som brunt, gult eller grönt.
– Ja alltså det var häftig färg på vattnet. Så det var ju bra sikt, men jag hade nog förväntat mig lite bättre, säger Matilda Lennermo Sellin.
När solen gått ned gör Kirunadykarna ytterligare ett dyk.
Vi i tv-teamet bestämmer oss för att nästa morgon simma till andra sidan för att se om sikten är bättre där. Där står vandrare ofta och tittar ned och undrar.
Om du klickar igång filmen här ovanför så får du följa med ned i Trollsjön och se den från en dykares perspektiv, och själv bedöma vad du tycker om det.