Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Samelistan och Feministiskt initiativ har författat en deklaration (se faktaruta) om varför partierna som utgör kommunledningen i Kiruna är emot gruvetableringen i Nunasvaara.
Det handlar inte bara om den här gruvan utan om synsättet på det som kallas den gröna omställningen i norra Sverige.
”Det som händer i norra Sverige är en fortsättning på ett förlegat, kolonialt synsätt från svenska staten”, skriver partiernas gruppledare.
Stora utmaningar för Kiruna
Enligt skrivelsen kommer en grafitgruva inte tillföra något positivt utan kommunen kommer att ställas inför ännu större utmaningar när det gäller ekonomi, välfärd, arbetskraft och bostadsbrist.
Det anges som orsaken till att man kommer besluta om att avbryta arbetet med detaljplanen på måndagens kommunstyrelse. Dessutom slår politikerna fast i skrivelsen att de inte tänker godkänna några ytterligare ansökningar från Talga.
Inställningen kritiseras av gruvbranschens organisation Svemin för att kommunledningen inte ser betydelsen av grafiten och att man använder myndighetsutövningen kring detaljplaner på ett otillåtet sätt.
I klippet försvarar Socialdemokraternas gruppledare Jonas Stålnacke kommunledningens hållning.
FAKTA: KOMMUNLEDNINGENS DEKLARATION
”Därför säger vi Nej till Talga!
Gemensamt markerar S, V, Sámelistu och FI! att Talgas etablering av en grafitgruva i Nunasvaara, Vittangi är oönskad.
Vi ser inte det påstådda, lokala välståndet som gruvan förväntas medföra. Som kommun kommer vi att stå kvar med samma eller ännu svårare utmaningar vad gäller ekonomi, välfärd, arbetskraft och bostadsbrist.
Det som händer i norra Sverige är en fortsättning på ett förlegat, kolonialt synsätt från svenska staten. Dessa strukturer måste brytas och urfolksrätten och rätten för nationella minoriteter måste respekteras. Om vår sittande regering och riksdag tvunget vill förstöra vår lokala miljö och ge bort våra naturtillgångar till utländska gruvföretag, så får de göra det utan stöd av oss i Kirunas kommunledning.”