• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Markus Petäjäniemi, marknads- och teknikdirektör vid LKAB, om järnmalmspriset. Foto: Hans Sternlund/SVT

Klirr i kassan för LKAB och Kaunis iron när malmpriserna stiger

Publicerad

För gruvbolag som LKAB och Kaunis iron betyder de höga malmpriserna klirr i kassan och bättre möjligheter att kunna genomföra de stora investeringar som bolagen planerar för.

För en dryg månad sedan presenterade LKAB planerna för en stor omställning av hela produktionen och dramatiskt minska koldioxidutsläppen.

Kaunis iron planerar att öppna en ny gruva och en andra produktionslina så fort man får miljötillstånden på plats.

Egna pengar

Det är satsningar av olika magnitud, men i båda fallen är det viktigt för gruvbolagen att kunna bygga upp ett eget kapital. Ju mer man kan göra satsningarna med egna pengar desto bättre.

– Det är inte så lätt för ett gruvbolag att få låna pengar så vi hoppas kunna bygga en finansiering med egna medel, säger Klas Dagertun, vd för Kaunis iron.

Tror på fortsatt goda tider

Bolaget som 2018 tog över verksamheten i Kaunisvaara efter Northlands konkurs har haft tur med av stadigt stigande malmpriser. Men att priserna skulle stanna på de närmast rekordhöga nivåerna av idag tror inte Klas Dagertun.

– Jag har svårt att tänka mig att det här skulle vara bestående, men det är oerhört svårt att spekulera kring prisutvecklingen.

Inte heller Markus Petäjäniniemi, marknad- och teknikdirektör vid LKAB, tror att priserna kommer att fortsätta ligga nära rekordnivåer. Men han tror på fortsatt goda tider för järnmalmsproducenter. Ni hör honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.