Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan bli gravsättning för föreningen” – i klippet berättar Anders Peterson varför skoterföreningen är så upprörd på Kiruna kommun. Foto: Hans Sternlund/Simon Vikström/SVT

Klubbstugan kördes iväg – nu hotar skoterklubben Kiruna kommun med stämning

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan lyftes föreningens klubbhus upp på en trailer och kördes bort. Nu överväger Vinterstadens skoter- och fritidsförening att starta en juridisk process mot hyresvärden Kiruna kommun.

Vinterstaden har haft sin verksamhet på Tuolluvaaras avvecklade gruvområde sedan 30 år tillbaka. När väg E10 skulle dras genom området 2019 fick föreningen tillfälligt flytta ut.

Samtidigt skrevs en överenskommelse med Kiruna kommun om både den tillfälliga och en framtida lokallösning för föreningen och dess nästan 1 300 medlemmar. Där garanteras föreningen ett hyreserbjudande i ny föreningslokal på området.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Dyr lösning

Föreningen fick något år senare flytta in i en så kallad villavagn vid Tuolluvaaras gruvlavar.

Det har varit en dyr lösning för Kiruna kommun som betalade nästan 17 000 kronor i månaden. Vinterstaden betalade å sin sida 50 000 kronor per år till kommunen.

Nu är avtalet uppsagt och förra torsdagen fraktades villavagnen bort.

– Vi har gjort en genomgång och tittat på hur jämställt stödet är till olika föreningar och det här har varit dyrt. Våra ambitioner är också att i första hand stödja barn- och ungdomsverksamhet, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Tackar nej

Området där villavagnen stod pekas dessutom ut som tänkbar placering för Kirunas nya sjukhus.

Kommunen har erbjudit nya lokaler i bland annat Centralskolan och Parkskolan i gamla centrum eller en delad lokal tillsammans med Kiruna motorklubb.

Vinterstaden har tackat nej och hänvisar till avtalet från 2019 som man anser garanterar föreningen en plats på Tuolluvaaras gruvområde.

– Vi kan bara konstatera att avtalet är starkt formulerat och det tycker även juridisk expertis, säger föreningens ordförande Anders Peterson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet