Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S) tycker att valdeltagandet om skolan gör slutresultatet svårtolkat. Det tycker inte eleverna Ottilia Wiklund och Sascha Lango. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Kluvet efter valet i Arjeplog – men eleven tvärsäker: ”Kaos om skolan läggs ned”

Uppdaterad
Publicerad

Det slutgiltiga valresultatet om skolan i Arjeplog har kommit. Folkomröstningen slutade i att en majoritet vill behålla skolan – men kommunalrådet tycker att det låga valdeltagandet gör resultatet svårtolkat. Eleven Sascha Lango har sin åsikt klar.

– De kan inte lägga ned skolan nu. Då blir det kaos på samhället, säger hon till SVT.

Sascha Lango och kompisen Ottilia Wiklund tog initiativ och samlade in cirka 800 namnunderskrifter för att behålla Hornavanskolan i Arjeplog. Under söndagen avgjordes en folkomröstning och majoriteten röstade som eleverna hade hoppats.

Men det råder delade meningar om valresultatet. Erik Qvist från Folkinitiativet tycker att det ä glasklart medan kommunalrådet Isak Utsi (S) är av en annan uppfattning.

I klippet ovanför hör du bägge två samt Sascha Langos tankar efter folkomröstningen.

Erik Qvist från Folkinitiativet tycker inte att valresultatet om skolan i Arjeplog är tvetydigt. – Arjeplogarna har sagt sitt, säger han. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Slutgiltiga valresultatet:

Det slutgiltiga röstresultatet visar att 953 personer röstade. Det motsvarar 42,4 procent av de som är röstberättigade i kommunen.

Resultatet blev följande:

366 stycken (38,4 procent) röstade:

”Ja till att vi verkar för att starta ett fjärrgymnasium med både yrkes- och studieförberedande program i Arjeplog.”

545 st (57,2 procent) röstade:

”Ja till att vi ska driva Hornavanskolan, detta kan komma att finansieras med neddragningar i andra verksamheter i första hand och i andra hand en skattehöjning.”

43 (4,5%) röstade:

”Jag tar inte ställning i frågan.”

Källa: Arjeplogs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.