Kommunerna har lite väl mycket att säga till om när det kommer till vetorätten, menar Piteås kommunalråd. Hur menar han då? Hör mer om Anders Lundkvist (S) tankar i videon ovan. Foto: SVT

Kommunalrådet: Behåll vetorätten mot vindkraft – men förtydliga

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att bygga Europas största vindkraftspark i Markbygden utanför Piteå pågår för fullt. Om kommunen hade sagt nej hade parken stoppats. Nu utreder regeringen om kommunernas veto ska förändras, någonting som Piteås kommunalråd är öppen för – samtidigt som han vill behålla vetot.

Regeringen pekar ut vindkraften som en viktig energikälla när Sverige ska ställa om till förnyelsebart. Regeringen utreder just nu ”ökad förutsägbarhet vid miljöprövning av vindkraft”, vilket betyder att man ska utreda kommuners rätt att lägga in sitt veto mot vindkraftverk.

– Svenskar är generellt positiva till vindkraft men när de kommer till att bygga när mig då vill medborgarna ha en möjlighet att ha ett säg. Den institution vi har närmast medborgare är kommunerna, säger Anders Lundkvist (S), kommunalråd i Piteå.

Öppnar för förändring

Kommunernas rätt att ändra sig under processens gång har kritiserats och föreningen Svensk vindenergi välkomnar regeringens utredning. Även Piteås kommunalråd är öppen för förändringar.

– Jag menar att ett kommunalt veto ska finnas kvar men det ska bara ligga i början av ett etableringsprojekt, säger Anders Lundkvist (S), kommunalråd i Piteå.

Hör mer om hans tankar krig vetorätten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.