Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Roland Boman om Vattenfalls planer. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Kommunalrådet i Jokkmokk: ”Vi har redan en massiv miljöpåverkan i älven”

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokk är en av landets största producenter av el från vattenkraftverk. Nu planerar Vattenfall för tre stora satsningar för att bygga ut vattenkraften i Luleälven.

Kommunalrådet Roland Boman (FJK) hoppas nu på större miljösatsning vid utbyggnaden av vattenkraften

I Jokkmokks kommun ligger tre av de fyra projekt där Vattenfall vill bygga ut vattenkraften. Det är Porjus, Harsprånget och Messaure kraftstationer i Luleälven där det nu inleds förstudier för utbyggnad.

I Porjus och Harsprånget kan driften i de nya anläggningarna komma igång redan 2026. I Messaure 2031.

Klimat

Kommunalrådet Roland Boman (Framtid i Jokkmokk) är positivt inställd till en utbyggnad av vattenkraften om den som planerat sker i befintliga anläggningar.

– Vi är positiva till utbyggnad men hoppas på att man jobbar mer med miljö och hållbarhet efter Luleälven, vilket man inte gjort på 50 år, säger han.

Han pekar bland annat på många torra älvfåror.

– Vi har flera ställen längs älven där det eroderar, där det inte går att färdas. Det måste man se över.

Hör Roland Boman om Vattenfalls planer i klippet ovan.

Här planeras utbyggnaden av vattenkraften

  • En förstudie pågår om att återställa Juktans kraftstation, vid sjön Storjuktan i anslutning till Umeälven, Västerbotten, till ett pumpkraftverk, med en potential på upp till 380 MW. Investeringsbeslut planeras för 2027 och kommersiell drift från 2031.
  • I Porjus kraftstation, Lule älv, Norrbotten, planeras för ökat vattenflöde och produktion. Potential upp till 80 MW. Investeringsbeslut planeras till 2026 och kommersiell drift före 2031.
  • I Harsprångets kraftstation, Lule älv, planeras att förnya och åter ta ett aggregat i drift som för närvarande ligger i malpåse. Potential upp till 110 MW. Investeringsbeslut planeras till 2024 och kommersiell drift 2026.
  • I Messaure kraftstation, Lule älv, planeras för ett fjärde aggregat. Potential upp till 150 MW. Investeringsbeslut planeras till 2028 och kommersiell drift 2032.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet