Östra Malmberget från en drönarvy

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Henrik Ölvebo (MP) berätta om den långa konflikten som nu ska upp i rättssalen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kommunalrådets förhoppning – östra Malmberget avvecklas efter ny miljödom

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka ska mark- och miljödomstolen åka ut och titta på boendemiljöerna i östra Malmberget.

– Jag har förhoppningar att den processen ska ge förutsättningar att avveckla området, säger kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP).

De stora gruvskalven under helgen sätter åter fokus på situationen för de boende i Malmberget.

– Det här är ju inget nytt, det som är nytt är omfattningen. Jag förstår att de som bor där och är oroliga blir extra oroliga, säger Henrik Ölvebo.

LKAB har ansökt om ett nytt miljötillstånd för hela verksamheten i Malmberget med gruvbrytning, nuvarande malmförädling och framtidssatsningen på koldioxid-järnsvamptillverkning i projektet som kallas Hybrit.

Henrik Ölvebo hoppas att den processen ska avgöra den långa konflikten om östra Malmberget, en enklav med 144 villor som LKAB vill behålla och Gällivare kommun vill ska avvecklas och ersättas med nya boenden.

Sex veckors förhandling

Nästa vecka kommer ledamöterna i mark- och miljödomstolen till Malmberget för att hålla förberedande möten och se hur miljön i Malmberget ser ut.

Huvudförhandlingarna ska äga rum i Gällivare om ett knappt år. Sex veckor är avsatta för förhandlingar nästkommande höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.