Vi åkte till Kåbdalis i Jokkmokks kommun där skidanläggningen i den lilla byn med 50 bofasta brukar vara tidiga med att erbjuda snö till skidåkare både på landslags- och motionsnivå.
Det är med snökanoners hjälp man kan öppna tidigt. Men de kostar en hel del och förbrukar också mycket el och vatten. Elförbrukningen ligger på 600.000 kilowattimmar om året till en kostnad på 700.000 kronor. Vattenförbrukningen till snökanonerna ligger på 200.000 liter – i timmen.
Snö till varje pris – är det vad det handlar om?
– Ja, man kan väl säga att det nästan är så. En modern skidanläggning måste ha konstsnö, även senare under vintern. Så vi måste producera den här snön förr eller senare, säger Johan Gunnarstedt, vd vid Kåbdalis Skidliftar.
El för miljoner
Hela anläggningen förbrukar 2.2 miljoner kilowattimmar el om året. Det motsvarar omkring 150 villor som värms med el, berättar vd:n Johan Gunnarstedt. Totalt kostar elförbrukningen 2.4 miljoner kronor per år.
– Jag får nog betala det pris det kostar att producera den här snön. Det finns nog ingen annan väg att gå om man hänga med i konkurrensen.
Johan Gunnarstedt berättar också om varför konstsnö är viktig för skidanläggningar i allmänhet.
– Om man tänker sig fyra decimeter konstsnö, då går det att åka skidor riktigt bra. Man kan sätta käppar och lägga banor. Men om man har fyra decimeter natursnö och kör pistmaskin på det så blir det bara fyra centimeter kvar.
Och det är det som är skillnaden.
Natursnö inget alternativ
Johan Gunnarstedt menar också att det inte är så enkelt att driva anläggningar som bara erbjuder skidåkning i natursnö.
– Det är få anläggningar i landet som helt förlitar sig på natursnö.
Värme från biobränsle
När det gäller miljöanpassning har anläggningen i Kåbdalis byggt ett biobränsleeldat värmeverk som producerar värme och varmvatten.
– Och det är väl ett sätt att miljöanpassa vår verksamhet, menar Johan Gunnarstedt.
Går det att göra mer?
– Det går alltid att göra mer. Vi har planer på att öka andelen värme och vatten i anläggningen som värms upp med råvara från skogen.