Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det går inte att man kör runt med lastbil från en utbildning på moped, säger trafikläraren Jonas Hyväri i Luleå. I klippet hör du hur han vill ändra utbildningen. Foto: Adam Berlin/SVT

Trafikskolan i Luleå: ”Går inte att man kör runt med lastbil med utbildning för moped”

Uppdaterad
Publicerad

Lagarna över hantering av A-traktorer ses över av Transportstyrelsen. På Roberts trafikskola i Luleå vill man se ett snabbt beslut om utbildning för fyrhjuliga fordon och inte bara moped.

– Det är en enorm skillnad. Det räcker inte med en mopedutbildning för att få tillåtelse att köra en lastbil, säger trafikläraren, Jonas Hyväri.

Transportstyrelsen har föreslagit flertalet förändringar på hur det ska bli säkrare att färdas med A-traktorer eller epa-traktorer. Ett av förslagen är att få till en fyrhjulig utbildning utöver den tvåhjuliga mopedutbildningen. På Roberts trafikskola i Luleå är det ett besked de väntat på länge.

– Vi har försökt ta in den delen i vår teoretiska utbildning. Men vi får inte ut och köra med ungdomarna så då är det omöjligt att göra mer än så, säger Jonas Hyväri.

Vill se maxvikt för AM-körkort

En annan förändring som trafikskolan vill se är en maxvikt på vad för typ av fordon man får köra med ett AM-körkort.

– Det går inte att man kör runt med lastbil från en utbildning på en moped. Det är enorma skillnader som kan betyda stor fara, säger Hyväri.

Antalet olyckor med A-traktorer inblandade har ökat rejält de senaste åren och även användandet av dem. Därför vill Transportstyrelsen nu agera.

I klippet hör du hur trafikskolorna vill ändra utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.