Det kallades för en extraordinär satsning, regionstyrelsen beslut i juni att minska beroendet av inhyrd bemanning bland sjuksköterskor. Ett särskilt löne-tillägg skulle införas för sjuksköterskor som arbetar på sjukhusens respektive rättspsykiatrins vårdavdelningar i dygnet runt verksamhet, vid akutmottagningar samt att funktionstillägg skulle införas inom vissa specialiteter.
12,3 miljoner kronor avsätts för år 2018 och medel anvisas från reserven för priser och löner. För år 2019 avsätts 49 miljoner kronor som arbetas in i strategiska planen.
Trots detta visar siffror som Sveriges Kommuner och Landsting att kostnaden för inhyrd personal har fortsatt att öka under andra kvartalet i år. Så frågan är hur möjligt löftet om totalstopp för hyrsköterskor från och med den första oktober är.
När beslutet om hyrstopp för sjuksköterskor blev klart slog läkare vid Sunderby sjukhus larm om att planerade operationer kan komma att ställas in på grund av hyrstoppet. Man menade att med mindre personal måste man minska antalet vårdplatser och då går platserna i första hand till akuta patienter.
Glenn Berggård (V), regionråd inom Region Norrbotten menar att siffrorna från andra kvartalet är lite missvisande då flera åtgärder vidtagit sedan dess.
–Under våren infördes bland annat ”stanna-kvar-bonusen” för läkare och sedan har lönerna för sjuksköterskor höjts, säger han.
Men tror du att det är realistiskt att kostnaderna ska kunna sänkas?
–Vi strävar först och främst efter att de inte ska höjas från förra året. Hyrstoppet för sjuksköterskor innebär i praktiken att vi kommer att rekrytera fler istället för att hyra, säger Glenn Berggård (V).