En anställd inom vården lägger ut ett liggunderlag på en brits.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sjukvårdsdirektören Pia Näsvall berätta om Region Norrbottens besparingar. Foto: SVT

Kraftig besparing på inhyrd vårdpersonal i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under första halvåret sjönk Region Norrbottens kostnader för inhyrd personal med 25 procent jämfört med samma period året innan. Det är en besparing på 90 miljoner kronor.

Minskningen har skett inom primärvård, psykiatri och somatisk vård.

– Vi har blivit fler och vi vill fortsätta att anställa inom vården. Att ha egna medarbetare i stället för inhyrda är det absolut bästa för både oss och norrbottningarna, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vårdkrisen i Norrbotten

Fortsatt behov av hyrpersonal

Sedan januari i år finns ett regiongemensamt avtal, med gemensam prissättning för olika bemanningstjänster i vården.

– Vi kommer alltid att ha ett visst behov av hyrbemanning, till exempel för att täcka tillfälliga arbetstoppar och hantera särskilda behov. Det gemensamma avtalet gör att vi får bättre kontroll på kvalitet och kostnader, säger Pia Näsvall.

Så mycket får hyrpersonal kosta

Den stora minskningen av hyrkostnader innebär att Norrbotten inte längre är den region där hyrkostnaderna är högst i förhållande till kostnaderna för egna medarbetare. Målet är att hyrkostnaderna ska vara max två procent av de totala personalkostnaderna.

Kostnaderna för hyrpersonal har minskat över hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet