Kräver Sveaskog på ersättningsindustri

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom dödsdomen mot sågen på Seskarö En 123-årig epok går i graven. Men byborna anser att statliga Sveaskog har ett ansvar för att hjälpa samhället att överleva.

De flesta seskaröbor har nog haft på känn att sågverksepoken var slut. Nu har det gått flera år sedan den sista stocken kapades.

- Jag vet att de flesta seskaröbor är ledsna idag för att Sveaskog nu tänker montera ned sågen. För det är ju så att så länge den har stått stilla så har det ju funnits ett hopp, säger Maud Videhult, ordförande för Seskarö Hembygdsförening.

Kris på Seskarö såg

Både Hembygdsföreningen och kommunen anser att marken borde kunna användas för antingen industri eller för turistiska projekt.

– Det är ju ett ypperligt läge på tomten, en djuphamn som är skyddad, så det finns hur många möjligheter som helst att utveckla det området, säger Peter Waara (S) kommunalråd i Haparanda.

Söker ersättningsinudstri

Sveaskogs chefscontroller Anders Nilsson som under ett flertal år försökt att hitta en köpare för sågen säger till Nordnytt att bolagets fokus nu är att bidra till att hitta en ersättningsindustri. Men om Sveaskog kan tänka sig att gå in med några pengar för ett sådant ändamål vill han idag inte säga.

Men såväl Seskarö Hembygdsförening som Haparanda kommun anser att Sveaskog har om inte annat ett moraliskt ansvar att hjälpa Seskarö som samhälle att överleva.

”Måste ta ansvar”

– Sveaskog har ju haft en stor vinst av den drift som har varit på Seskarö. Det är ju också ett statligt bolag och då kan man inte lämna ett samhälle som haft en industri i 120 år och då är vårt krav att Sveaskog ska ställa upp med pengar så att det finns möjlighet till någon annan verksamhet på sågverksområdet, säger Maud Videhult, ordförande för Seskarö Hembygdsförening.

– Jag tycker nog att Sveaskog har ett moraliskt ansvar, dom har trots allt byggt på arbetskraften som funnits på Seskarö. Sveaskogs och Setras aktiviteter har genererat miljoner till statskassan. Och i nuläget upplever jag väl inte att Sveaskog har kunnat visa att man tar ansvar för Seskarös framtid, säger Peter Waara (S) kommunalråd i Haparanda.

Workshop

På lördag den 7 februari ska Hembygdsföreningen och Haparanda kommun i Folkets Hus på Seskarö tillsammans anordna en workshop om öns framtid. Bland annat hoppas man kunna komma fram till en lösning på de bristfälliga allmänna kommunikationerna från och till Seskarö och att man ska kunna hitta en väg för att få fram bättre och snabbare datakommunikation för både företag och de boende på Seskarö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på Seskarö såg

Mer i ämnet