Nytt hopp för sågen på Seskarö

Uppdaterad
Publicerad

SESKARÖ Sveaskog som äger hälften av sågverket på Seskarö har tagit ett beslut att införa en arbetsgrupp som ska jobba för att kunna behålla arbetstillfällen på Seskarö.

Enligt Sveaskog tog dom beslutet om arbetsgruppen i förra veckan. Gruppen kommer att bestå av en representant från Sveaskog och två från Setra.

Enligt Sveaskogs informationschef ska gruppen nu försöka hitta alternativa lösningar för att behålla verksamhet i byn. Vidareförädling av trävaror är en av lösningaran som nämns. Förhoppningen från Sveaskogs sida är att kunna behålla så många arbetstillfällen som möjligt på Seskarö.

Kris på Seskarö såg

Redan i december i fjol meddelade träindustriföretaget Setra att sågverket skulle läggas ned och att bolaget istället skulle koncentrera verksamheten vid Rolf såg i Kalix som bolaget också äger.

Trä- och skogsfacket vände sig snabbt mot beslutet och kallade in en så kallad löntagarkonsult som hade som uppgift att se över Setras nedläggningsbeslut och se om det var lönsamt eller ej. Men trots att facket efter konsultens rapport hoppats att sågverket skulle få bli kvar, stod Setra kvar vid sitt beslut om nedläggningen.

Statliga Sveaskog äger hälften av sågverket.

Ett 60-tal anställda vid sågverket på Seskarö riskerar att förlora sina jobb, om sågen läggs ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på Seskarö såg

Mer i ämnet