Seinäjoki blev internationellt känd för två år sedan för sin lyckosamma kamp mot barnfetman. Då lyfte Världshälsoorganisationen, WHO, fram Seinäjokis program ”Healthy kids of Seinäjoki” mot barnfetma för att kommunen lyckats minska antalet överviktiga barn avsevärt.
För optimistiska siffror
Men tyvärr så visar de senaste siffrorna från kommunens skolhälsovård att så inte är fallet. Barnen motionerar mycket under skoltid och äter mindre fet och sockerhaltig mat och mer grönsaker men problem med övervikt består.
– Vi alla vet att viktnedgång tar tid. Vi har lyckats att förändra stadsplaneringen så att miljön i Seinäjoki underlättar för barnfamiljer att röra på sig. Det är också en framgång berättar Ulla Frantti-Malinen, samordnare för anti-fetmaprogrammet.
Finlands fetmabälte
Södra Österbotten där Seinäjoki ligger är ett av de områdena i Finland med mycket överviktsproblem. Och trots en femårig kamp mot barnfetman talar kurvorna sitt dystra språk.
2013 var 4,8 procent av ettåringarna överviktiga, 2016 var siffran nästan 8 procent. Av sjuåringarna var 11,4 procent överviktiga 2013 och idag har nästan 14 procent viktproblem.
Föräldrarna bär ansvaret
Förskolorna och skolorna driver sin fetmakamp med hjälp av motion och hälsosam mat. Skolgårdarna och innemiljön är anpassad så att det uppmuntrar till rörelse och lek. Men barnens liv hemma är svår att kontrollera och det är kanske sämre mat i hemmen och mycket tid framför datorerna som gör att viktkurvorna pekar uppåt.
– Barnen rör sig inte de två timmar per dag som rekommenderas idag, Det har visat sig att barnen rör sig mer under skoldagarna än under sin lediga tid fast de inte skulle ha idrottslektioner. Många föräldrar lyckas inte locka barn bort från datorernas värld, berättar idrottssamordnaren Juha-Matti Matilainen från Seinäjoki.