Det blev Henning Larsen architects vann med sitt förslag Kristallen. Juryn säger sig ha varit enig i sitt beslut.
Tävlingen utlystes i oktober i fjol och intresset att vara med var stort. Inte mindre än 56 lag anmälde sig. Bland dessa valde juryn ut fem lag som fick skicka in sina bidrag.
Den 10 juni i år kom finalförslagen in och sedan dess har juryn jobbat med att bedöma styrkor och svagheter i de olika tävlingsbidragen.
Som ett vardagsrum
Dagens stadshus invigdes i april 1963 och byggdes för en expanderande stad och en växande administration samt blev en manifestation för de nyvunna stadsrättigheterna.
Men nu ska stadshuset snart förtidspensioneras. Det kommer bara uppnå en ålder av 53 år på grund av deformationerna från gruvbrytningen.
Det nya stadshuset blir en cirkelformad skapelse i fem våningsplan med det gamla stadshustornet stående på sidan av.
– Vi har jobbat med en rund byggnad med en yttre del där man har kontor för kommunens verksamhet och en inre del där man har konsten, museidelarna och plenisal. Vi har en stor öppen yta längst ner där man kan samla stora folksamlingar. Man kan ha 400 personer sittande och man kan ha teaterföretställningar, säger Stefan Tyrbo, konstruktör vid WSP.
– Utemiljön spinner vidare på konceptet vardagsrum. Här ska Kirunaborna kunna vistas, se på konst, musik eller bara fika. Det finns också möjligheter att ha konserter och idrottsevenemang utomhus, säger landskapsarkitekten Emelie Arnoldsson, Temagruppen
Fest och glädje
Den 1 oktober 2016 ska det nya stadshuset stå klart enligt ett avtal mellan kiruna kommun och LKAB.
Förutom den snäva tidsplanen är det också oklart om vad som av antikvariska skäl måste bevaras och infogas i det nya stadshuset.
Men de bekymren får anstå.
Men i dag var det en festens och glädjens dag i stadshushallen.
– I dag firar vi och tittar inte på problemen. Jag gillar inte ordet. Jag gillar utmaningar, säger Christer Vinsa, projektchef för stadsomvandlingen vid Kiruna kommun.