– Tidigare har vi haft kristna inslag som bön och pslamsång. Allt sådant är bortplockat. Nu ska man in med en annan religion i skolan. Inte kan vi införa hinduism och buddism i skolan i dag, säger Anette Asplund (KD).
Luleå kommun tänker säga ja till Tunaskolans ansökan om yoga och meditation en gång i veckan. Projektet är alltså frivilligt.
Gudarörelser
Anette Asplund varnar på sociala medier sina politiska kollegor för att säga ja till skolprojektet och därmed även en smygande indoktrinering till hinduism och buddism.
– Genom att man säger mantra hela tiden. Det är ju hinduiska gudanamn. Så kommer det påverka i framtiden. Om man gör rörelserna är det också gudar, symboler för gudar. Religionen smyger sig in bakifrån, säger Kristdemokraternas gruppledare i Luleå, Anette Asplund.
Frågan avgjord
Yoga och meditiation i skolan har väckt uppmärksamhet tidigare och orsakat upprördhet på andra platser i landet. Bland annat anmälde en privatperson en skola i Stockholm när skolan införde yoga, men skolinspektionen avslog överklagandet. Skolinspektionens motiv var att yogainslagen fokuserar på hälsa och välbefinnande och inte är någon religiös utövning.
Förbättra elevers hälsa
Tunaskolans motiv är att skolelevers fysiska och mentala hälsa är oroväckande negativ. Man menar att yoga och meditiation har positiva hälsoeffekter och vill därför pröva detta på elever i årskurs nio under det här läsåret.
Förslaget ska behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott kommande måndag. Den kommunala kostnaden enligt förslaget ligger på 62.000 kronor. Yvonne Stålnacke (S) säger till SVT Norrbotten att man redan har bestämt sig för att säga ja till ansökan.